Chubby Hearts Impromptu Tour

快閃追心團

詳情

你有無試過報團,但係唔知目的地?

最近睇IG/FB 都知道,由英國藝術家Anya Hindmarch設計嘅「Chubby Hearts」登陸港,除咗大心心之外,仲會有啲細心心快閃遊走各區。就等我哋都參與呢場盛事,同大家一齊「快閃追心」!

想件事更加好玩,所以我哋仲特登請嚟一班特別嘉賓同我哋一齊快閃記憶!嘉賓日日唔同,從速畫、攝影、電影、社區、建築嘅角度探索興城市嘅互動,務求令每一位參加者都為香港呢坐城市心動。2月19至23日一連五日,準時下晝4點出團,5點半完團。

即刻喺呢個網頁報名,我哋開團當日朝早9點先話你知去邊區同喺邊度開團,費用全免!名額有限,先到先得!

出團日期:2月19日(一)至 2月23日(五),每日一團

集合時間:15:50

出發時間:16:00

時長:1.5 小時

語言:廣東話

集合地點:將於活動當日上午9:30公佈

 

嘉賓陣容:

2月19日(一)- 畫下嘢

導賞地區:深水埗

集合地點:深水埗地鐵站A出口(地底站內)

《畫下嘢》(WaHaYeah Sketch Group) 是由城市畫家(Urban Sketcher) 組成的藝術團隊,除積極推廣「城市寫生(Urban Sketching)」活動外,亦會以跨媒體形式與其他團體合作參與社區活動。團隊希望藉著多元的畫畫活動拉近畫友與社區的關係,產生互動從而加強對我城的歸屬感。

2月20日(二)- 陳傑

導賞地區:中上環

集合地點:中環街市德輔道中地面入口

《香港知埞》作者。專欄作家。攝影師。持續紀錄香港,關於建築、人、社區、空間的種種構成與演化。同時經營複合空間 knowhere,發掘城市的不同可能。

2月21日(三)- 黃浩然

導賞地區:灣仔

集合地點:灣仔港鐵站D出口(站內交通補貼領取站前 )

香港電影導演,喜歡透過鏡頭捕捉城市面貌,作品有《點對點》、《逆向誘拐》、《緣路山旮旯》、《全個世界都有電話》。

2月22日(四)- 黎雋維

導賞地區:炮台山/北角

集合地點:炮台山地鐵站B出口(地底站內)

黎雋維博士,建築師(RIBA),香港大學建築歷史博士,畢業於香港大學及倫敦建築聯盟學院(AA),Docomomo香港分會成員,任教於香港理工大學及香港嶺南大學。黎雋維為建築設計及保育顧問事務所aona的創辦人及主持建築師,主要從事與建築遺產和建築歷史相關的設計、保護、研究和策展工作。

2月23日(五)- 林曉敏

導賞地區:油麻地

集合地點:油麻地天后古廟前面空地【2月23日上午9:30更新】

社交專頁「香港遺美 Hong Kong Reminiscence」版主,著有《香港遺美——香港老店紀錄》一書。尋幽探秘,以照片拾遺,記錄舊事物,留住留不住。

報名須知

報名前,請先閱讀「報名須知」。

  1. 請先選擇參加人數。每次最多可為(包括報名者)2人報名,如有需要,請分開報名。
  2. 月曆中顯示為綠色的日期,代表當日場次尚有足夠名額容納 閣下所選之人數,按下日期後可選擇時間,繼續報名。
  3. 若顯示「本月沒有適合你的選擇」(Your selection is not available for this month),即代表該月份所有場次均已滿額。
  4. 如報名系統未能正確顯示,請按此

為食鬼.遊灣仔 —— 灣仔鬼故美食遊

踏上詭異奇趣的旅程,傾聽香港傳統信仰的故事之餘,飽享灣仔佳餚。…

View

沿路山旮旯 – 香港禁區隱世尋秘之旅

沙頭角禁區開放,等我哋帶大家踩入沙頭角,入住荔枝窩嘅民宿,體驗集文化導賞同過夜體驗於一身嘅深度遊旅程,感受城鄉共生嘅奇妙。我哋會探索沙頭角禁區、荔枝窩、梅子林同蛤塘,再喺客家村屋過一晚,體驗昔日農村生活。…

View

香港流行文化節 2023——「電影叮叮」

要論盡香港的電影故事,該從何說起?不如和我們一同漫步中西區,遊一程電車河吹吹風!…

View

香港電影之旅:尖沙咀

由資深影評人與影迷策劃的《香港電影之旅:尖沙咀》將帶大家進入香港電影的光影世界,重溫經典電影拍攝場地,以場景發掘電影拍攝點滴,再順藤摸瓜了解香港的變遷。…

View

Mailing List